Milieu: uw pallet van verantwoord hout

Wij vinden het belangrijk om verantwoord om te gaan met het hout dat we gebruiken. Gelukkig is hout een milieuvriendelijk product en daardoor goed te recycleren. Den Doelder Pallets:

  • Gebruikt hout uit ecologisch beheerde bossen.
  • Gebruikt zoveel mogelijk dunningshout. Dunningshout is hout dat gekapt wordt om de andere bomen meer ruimte te geven.
  • Zet afvalhout om in warmte door middel van een biomassacentrale.

Den Doelder Pallets is lid van branchevereniging EPV Nederland en is aangesloten bij Stichting Kringloop Hout.

Ecologisch beheerde bossen

Ons hout komt enkel uit bossen die goed beheerd worden. Ons PEFC keurmerk garandeert dat het hout dat Den Doelder Pallets gebruikt uit duurzaam beheerde bossen komt. In deze bossen wordt met actief bosbeheer het gewenste bosbeeld gerealiseerd. Het uitvoeren van dunning is daarbij een belangrijk onderdeel. Dunning houdt in dat er hout gekapt wordt om omringende bomen meer ruimte te geven. Wanneer de bossen verder groeien, worden de bomen gerooid. Voor onze paletten gebruiken wij hout van de eerste of tweede dunning. Bovendien worden in deze bossen veel nieuwe bomen teruggeplant. 

Biomassacentrale

Onze biomassacentrale zet het afvalhout om in warmte. Deze warmte gebruiken we voor de productieruimtes en droogkamers. Door middel van de biomassacentrale worden er op jaarbasis 3 miljoen paletten geproduceerd en gedroogd met door onszelf opgewekte warmte. Bovendien verwerkt de biomassacentrale resten uit de productie en oude retourgenomen paletten tot een brandstof die het gebruik van gas tot nul reduceert waardoor tot 1.87 kg CO2 m³ gas wordt bespaart. Jaarlijks verbruiken we 400.00 kuub gas minder. Tot slot wordt het houtafval niet meer afgevoerd met camions waardoor de directe uitstoot van CO2 wordt gereduceerd. 

Paletten klaarmaken voor internationaal transport

Wanneer u producten vervoert buiten Europese grenzen dient u de internationale regelgeving ISPM15 na te leven. Wij garanderen u dat onze producten voldoen aan de eisen die deze wet stelt en dat onze paletten zijn behandeld tegen ongedierte. Dit kan u controleren met behulp van het unieke kenmerk dat op al onze producten staat: NL 007… Bekijk hier ons certificaat.

Milieuvriendelijke hittebehandeling

Onze methode tegen insectenbestrijding is eveneens milieuvriendelijk. In plaats van begassen met methylbromide kiezen wij voor een hittebehandeling (heat treatment). In onze droogkamers worden de paletten verhit tot een kerntemperatuur van minimaal 56 graden voor een periode van minimaal dertig minuten. Deze behandeling is alleen noodzakelijk als u exporteert buiten Europa. Voor sommige klanten, bijvoorbeeld voor de voedingsindustrie, worden de paletten kunstmatig gedroogd. Hiermee wordt schimmelvorming voorkomen.

Christian den Doelder

Den Doelder Pallets

Wilt u meer weten over onze verantwoorde pallet productie? Wij vertellen u graag meer. De lijnen tussen onze medewerkers en klanten zijn kort, waardoor we snel op uw vragen kunnen reageren. Voor algemene vragen kan u bellen of mailen. Voor specifieke vragen kan u rechtstreeks één van onze medewerkers benaderen.

Christian den Doelder +31 (0) 115 - 56 23 40 christian@dendoelderpallets.eu