Biomassacentrale Den Doelder Pallets

We streven naar een energieneutrale productie van paletten. Daarom investeren we in het opwekken van warmte door middel van een biomassacentrale op het terrein van Den Doelder Pallets in Axel.

Houtafval

Op dit moment blijft een kleine vier procent van de 120.000 kuub hout die we jaarlijkse verwerken tot paletten over als afval. Denk aan stukjes van afgezaagde planken, planken die te slecht zijn om te gebruiken, balken waarop ruw hout wordt aangeleverd en niet herbruikbare paletten. Het afval wordt nu nog afgevoerd met camions en elders verwerkt in spaanplaten of verbrand in de vuilverbrandingsoven. Zonde en niet zo milieuvriendelijk! Daarom investeert Den Doelder Pallets in een biomassacentrale op eigen terrein.

Verwarmen van productieruimtes en droogkamers

Met de biomassacentrale wordt het afvalhout omgezet in warmte. Deze warmte wordt gebruikt voor de productieruimtes en droogkamers. De standaardpaletten en grote series maatwerk paletten worden in drie volautomatische productielijnen geproduceerd en vervolgens gedroogd in een van de drie droogkamers. Door middel van de biomassacentrale worden er op jaarbasis 3 miljoen paletten geproduceerd en gedroogd met door onszelf opgewekte warmte.   

Reductie van CO2 uitstoot

De biomassacentrale verwerkt resten uit de productie en oude retourgenomen paletten tot een brandstof die het gebruik van gas tot nul reduceert en daarmee wordt 1.87 kg CO2 per m³ gas bespaart. In totaal verbruiken we op jaarbasis 400.000 kuub gas minder. Bovendien wordt het houtafval niet meer afgevoerd met camions waardoor de directe uitstoot van CO2 wordt gereduceerd. Dankzij katalysatoren en filters ontsnapt er geen fijnstof en is de uitstoot van stikstof niet hoger dan bij het stoken van gas.

Ingebruikname van de biomassacentrale

In mei 2021 moet de biomassacentrale operationeel zijn, zodat paletten duurzaam geproduceerd worden met zelf opgewerkte warmte. Den Doelder Pallets blijft investeren in een energieneutrale productie en hoopt in de toekomst de biomassacentrale ook te gebruiken voor het afvangen van CO2 en het verwarmen van de kantoorruimtes.

Christian den Doelder

Op weg naar een energieneutrale productie

Den Doelder Pallets is op weg naar een energieneutrale productie. Wij streven ernaar om binnen een aantal jaren alleen groene CO2 te gaan gebruiken bij onze productie. Heeft u vragen over onze duurzame pallets? Voor vragen kunt u bellen of mailen. Wij staan u graag te woord. 

Christian den Doelder +31 (0) 115 - 56 23 40 christian@dendoelderpallets.eu